Od livade do kuće :)
Gradim kuću
Malo reklama :)
Smarthome, Inc.
Blog - lipanj 2010
četvrtak, lipanj 10, 2010
Eto me nazad nakon duugo vremena. Blog bi od sada trebao biti nešto življi s obzirom da je gradnja već u tijeku. Nije me bilo dugo jerbo se rodio sin pa je blog bio malo zapostavljen. Ali nadam se sada imati malo više vremena za posvetiti i gradnji i blogu.

Pa da krenemo...

Jesenas (pred zimu) smo tek riješili jedan dio kredita tako da nikakvih radova na jesen nije bilo. Našli smo izvođača koji će kuću staviti pod krov i napravit fasadu i unutranje nabacivanje. Za ostatak radova smo još u pregovorima, ali će vjerojatno i ostatak odraditi isti. Jedino je za izradu grijanja/vode/kanalizacije odabran drugi izvođač.

  Naravno, čim se krenulo nešto raditi (izašao geodet) uzbunila se jedna susjeda poradi glede međe. Inače sa svim susjedima smo razgovorali još prije nego smo krenuli s projektom oko međe i imali (bar smo mi mislili) tu stvar rješenu. I nakon toga opet sastanak i razgovor sa susjedom i opet se dogovorimo da je međa tam gdje smo se dogovorili i ranije. Da bi nama ta ista draga susjeda, čim su radovi krenuli, pozvala građevinsku inspekciju. Btw, ta ista susjeda ima nelegalan objekt.  Mislim, WTF?! Inspekcija došla, pregledala sve papire i sve OK. Mislim, ionako moraju doć jerbo sam im i sam prijavio početak gradnje. Nego, za sve koje ovakvo što čeka, zaboravite na ikakve dogovore oko međe. Jedino rješenje je sudsko uređenje međe, pa makar sud samo pribilježio ono što ste se sa susjedima već prije dogovorili. Jebiga, ja sad s tim još imam posla pored svega. No dosta jadikovki, pređimo mi na bitno.

S gradnjom se planiralo početi neposredno iza Uskrsa ali nije baš tako ispalo. S obzirom na inače problematičan pristup zemljištu s ceste izvođač je prvo pokušao doraditi ulaz kako bi na česticu mogli doći kamioni, pumpe i mješalice. Bezuspješno. Na svu sreću imamo mogućnost prilaza preko susjedne čestice (rodbina). Ali otišlo je ipak nešto vremena na to. I kad se krenulo konačno u gradnju krenule su i redovite kiše, tako da je temeljna ploča zalivena tek krajem 5. mjeseca.

Temelji su rađeni s dvostrukom mrežom i betonom (ako me sjećanje dobro služi) MB25. Imeđu temelja ubačena i nabijena zemlja (ilovača) i 10ak cm lomljenog kamena. Sve je to nabijano nekoliko puta jer je uvijek sve pokvarila kiša. I na to mreža i beton.

Prvi pokušaj zaljevanja temeljne ploče završio je s pumpom u grabi, dvije mješalice (koje su s 9 kubika betona pokušale izvući pumpu) ukopane u zemlju i 9 kubika betona zalivenog po ječmu. Sva sreća pa su ih uspjeli iskopati van i idući dan obaviti posao kako spada.

Idućih par dana, dok je beton trebalo zaljevati, nije palo ni kapi kiše. Prvi dan nakon što smo završili sa zaljevanjem je kiša opet sve potopila... Ali ne damo se.

E zaboravih, ekipa koja je stavljala kanalizacijske cijevi ispod ploče je dolazila nekoliko puta i svaki put ih je kiša potjerala. I zadnji put čim su došli krenula je kiša ali smo odlučili pošto-poto postaviti cijevi. Kiša je prerasla u pljusak. Mi se nismo dali. Pridružio se i sjeverac. Ostali smo. Tuča nas je ipak dotukla i potjerala s gradilišta. Kad te neide... Ali aj nakon kojih sat vremena malo se vrijeme smirilo i uspjeli smo to dovršiti.

Nakon zaljevanja ploče opet dva tjedna kiše. I konačno se ovaj vikend vrijeme upristojilo pa se krenulo sa zidanjem. Moram priznati da ovaj dio ide puno brže nego sam očekivao. U tri dana svi su zidovi prizemlja sazidani do pola. Ako nam se vrijeme smiluje idući tjedan bi mogla i deka biti gotova. Valjda se kiša ispadala do sada... Inače zida se s klasičnom opekom 29x19x19 (Garešnica).

Mislim da sam za sada uspio iznijeti dosadašnja događanja. Ako koga zanimaju kakvi detalji neka samo pita. Trenutno završavamo razgovore/ponuda za prozore i sustav grijanja pa će uskoro biti i nešto o tome.


gradimkucu @ 17:00 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Sponzori
Index.hr
Nema zapisa.