Od livade do kuće :)
Gradim kuću
Malo reklama :)
Smarthome, Inc.
Blog
četvrtak, lipanj 10, 2010
Eto me nazad nakon duugo vremena. Blog bi od sada trebao biti nešto življi s obzirom da je gradnja već u tijeku. Nije me bilo dugo jerbo se rodio sin pa je blog bio malo zapostavljen. Ali nadam se sada imati malo više vremena za posvetiti i gradnji i blogu.

Pa da krenemo...

Jesenas (pred zimu) smo tek riješili jedan dio kredita tako da nikakvih radova na jesen nije bilo. Našli smo izvođača koji će kuću staviti pod krov i napravit fasadu i unutranje nabacivanje. Za ostatak radova smo još u pregovorima, ali će vjerojatno i ostatak odraditi isti. Jedino je za izradu grijanja/vode/kanalizacije odabran drugi izvođač.

  Naravno, čim se krenulo nešto raditi (izašao geodet) uzbunila se jedna susjeda poradi glede međe. Inače sa svim susjedima smo razgovorali još prije nego smo krenuli s projektom oko međe i imali (bar smo mi mislili) tu stvar rješenu. I nakon toga opet sastanak i razgovor sa susjedom i opet se dogovorimo da je međa tam gdje smo se dogovorili i ranije. Da bi nama ta ista draga susjeda, čim su radovi krenuli, pozvala građevinsku inspekciju. Btw, ta ista susjeda ima nelegalan objekt.  Mislim, WTF?! Inspekcija došla, pregledala sve papire i sve OK. Mislim, ionako moraju doć jerbo sam im i sam prijavio početak gradnje. Nego, za sve koje ovakvo što čeka, zaboravite na ikakve dogovore oko međe. Jedino rješenje je sudsko uređenje međe, pa makar sud samo pribilježio ono što ste se sa susjedima već prije dogovorili. Jebiga, ja sad s tim još imam posla pored svega. No dosta jadikovki, pređimo mi na bitno.

S gradnjom se planiralo početi neposredno iza Uskrsa ali nije baš tako ispalo. S obzirom na inače problematičan pristup zemljištu s ceste izvođač je prvo pokušao doraditi ulaz kako bi na česticu mogli doći kamioni, pumpe i mješalice. Bezuspješno. Na svu sreću imamo mogućnost prilaza preko susjedne čestice (rodbina). Ali otišlo je ipak nešto vremena na to. I kad se krenulo konačno u gradnju krenule su i redovite kiše, tako da je temeljna ploča zalivena tek krajem 5. mjeseca.

Temelji su rađeni s dvostrukom mrežom i betonom (ako me sjećanje dobro služi) MB25. Imeđu temelja ubačena i nabijena zemlja (ilovača) i 10ak cm lomljenog kamena. Sve je to nabijano nekoliko puta jer je uvijek sve pokvarila kiša. I na to mreža i beton.

Prvi pokušaj zaljevanja temeljne ploče završio je s pumpom u grabi, dvije mješalice (koje su s 9 kubika betona pokušale izvući pumpu) ukopane u zemlju i 9 kubika betona zalivenog po ječmu. Sva sreća pa su ih uspjeli iskopati van i idući dan obaviti posao kako spada.

Idućih par dana, dok je beton trebalo zaljevati, nije palo ni kapi kiše. Prvi dan nakon što smo završili sa zaljevanjem je kiša opet sve potopila... Ali ne damo se.

E zaboravih, ekipa koja je stavljala kanalizacijske cijevi ispod ploče je dolazila nekoliko puta i svaki put ih je kiša potjerala. I zadnji put čim su došli krenula je kiša ali smo odlučili pošto-poto postaviti cijevi. Kiša je prerasla u pljusak. Mi se nismo dali. Pridružio se i sjeverac. Ostali smo. Tuča nas je ipak dotukla i potjerala s gradilišta. Kad te neide... Ali aj nakon kojih sat vremena malo se vrijeme smirilo i uspjeli smo to dovršiti.

Nakon zaljevanja ploče opet dva tjedna kiše. I konačno se ovaj vikend vrijeme upristojilo pa se krenulo sa zidanjem. Moram priznati da ovaj dio ide puno brže nego sam očekivao. U tri dana svi su zidovi prizemlja sazidani do pola. Ako nam se vrijeme smiluje idući tjedan bi mogla i deka biti gotova. Valjda se kiša ispadala do sada... Inače zida se s klasičnom opekom 29x19x19 (Garešnica).

Mislim da sam za sada uspio iznijeti dosadašnja događanja. Ako koga zanimaju kakvi detalji neka samo pita. Trenutno završavamo razgovore/ponuda za prozore i sustav grijanja pa će uskoro biti i nešto o tome.


gradimkucu @ 17:00 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 22, 2009
Eto već dugo nije bilo ništa novoga na blogu, što ne znači da se ništa nije dešavalo kod nas. Mali zastoj je nastupio poradi naše pripreme za vjenčanje koje smo obavili još tamo u 4. mjesecu, pa smo se preslili u unajmljeni stan, pa su došli godišnji i eto blog je malo propatio. Istina malo nas je to sve i skrenulo s puta ka našoj kući, ali sada se vraćamo na ispravan put. I (moram se pohvaliti) još nas k tome za Božić očekuje novi član/članica obitelji .

Da krenemo onda na novosti. Računi za doprinose su odavno stigli i šokorali nas, pogotovo zbog izdataka za svatove i za preseljenje (novi namještaj). Ali bar smo se uspjeli dogovoriti s općinom i Hrvatskim vodama da platimo u ratama, pa je ipak malo lakše za izdržati. Nitko od susjeda se nije žalio na projekt tako da smo ubrzo dobili i dozvolu u ruke. Zbog preseljenja i godišnjeg tek smo nedavno stigli uhvatiti arhitekta da krene u izradu glavnog projekta. Tu nas je opet zaskočio žig pravomoćnosti dozvole za koji nismo znali da postoji, pa smo morali nazad u ured za graditeljstvo da nam stave taj žig. Naravno štambiljanje je potrajalo kojih dva tjedna. Ali i to je sad riješeno, pa arhitekt radi punom parom. Nadam se projektu još u ovom mjesecu. Ali nikad se ne zna....

Nedavno smo i odlučili odustati od izgradnje podruma. S obzirom na financijsku sitaciju podruma nam je neisplativ. Ipak sve to previše košta, a ionako je bio zamišljen za "ako zatreba".

Krajem kolovoza trebala bi nam doći i prvi građevinci, ali tek za izradu prilaznog puta. S obzirom da je ulaz na česticu malko zeznut treba ga napraviti netko tko zna kako. U svakom slučaju došli smo do zaključka da malko veći kamioni uopće ne mogu ući na česticu. Sva sreća pa mi je tetka prva susjeda, pa će kamioni preko njenog puta doći do moje čestice. Tri puta hura za tetku!

Čim dobijemo glavni i izvedbeni projekt u ruke idemo s par majstora vidjeti za cijene izrade temelja i prve ploče pa da probamo barem taj dio riješiti prije zime. A na proljeće nas čeka veselje s kreditom. Ako koga interesira kredit i ima nešto svoje love predlažem da prouči HPB štedionicu .
gradimkucu @ 10:04 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, ožujak 27, 2009
Moram priznati da se dogodilo nešto neočekivano. Naime, tek što smo predali zahtjev za rješenjem o uvjetima gradnje (ma nema ni tri tjedna), dobih lijepo na kućnu adresu dopise (2 komada) iz Ureda za prostorno uređenje. I meni se u njima daje na znanje da je Ured tražio od naše Općine i Hrvatskih voda da nam izdaju račune za komunalne i vodne doprinose.

I nakon malo raspitivanja po Uredu, saznao sam da je projekt po prostornom planu u redu (dakle prihvaćen), te da se čeka moja uplata doprinosa i konferencija koja će se održati kroz nekih dva tjedna. Dakle za očekivati je da ću Rješenje imati u rukama do kraja travnja. Uza sve svoje nade moram priznati da me ova brzina iznenadila.

Dakle sada željno iščekujemo račune za doprinose. Razgovarao sam s ljudima u općini i vodama i lijepo su mi oni rekli da se može s njima sve dogovoriti što se otplate tiče. Znači ne mora se sav iznos odmah uplatiti nego može ići na par rata. Koliko, ovisi o iznosu doprinosa. Na žalost nemam pojma koliki je volumen kuće pa niti ne znam koliko će me sve to ispasti.

Pa, do idući papira....
gradimkucu @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, ožujak 13, 2009
Nakon dugo, dugo vremena stvari su se ipak pomaknule. Pa da redom objasnim šta se dešavalo od zanjeg javljanja.

Na našem zemljištu još nije napravljeno ama baš ništa. Ali smo zato nakon nekih 3 mjeseca uspjeli dočekati prethodnu elektroenergetsku suglasnost od HEPa, bez koje papiri nisu mogli ići u ured za graditeljstvo po dozvolu. Dakle, trebalo im je 3 mjeseca da mi pošalju papir da se mogu prikopčat na struju, i da isprintaju par špranci ugovora. No dobro, bar imam sad taj papir.

Arhitekt je potom poslao sve u Ured za graditeljstvo, iz kojeg očekujemo u neko dogledno vrijeme rješenje o uvjetima gradnje. Nadam se da će se to dogoditi kroz nekih mjesec-mjesec i pol. Raspitah se malo i o cijenama naknada koje moramo platiti za dozvolu. Pa je tako za naš plac potrebno platiti 12 kn/m3 komunalne naknade općini, i 20 kn/m3 Hrvatskim vodama. I nakon toga možemo slobodno zakopat prvu lopatu. Čim nađemo nekog tko će nam lopatat.

Uspjeli smo skupiti par ponuda za gradnju ali sve nam se to nekako čini puno, pa ćemo morati još malo prolunjati po firmama vidit kako dišu. Nadamo se, s ozbirom na krizu, da su u međuvremenu pale cijene radova i materijal. No, kad nađemo štogod prihvatljivo budete znali.

Općenito nas je ova financijska kriza malo pokolebala u našoj namjeri, ali ne damo se mi :). Uspjeli smo načelno dogovoriti neki kredit s 5.25% kamata. Ali pričekat ćemo nekih mjesec dana, dok ne obavimo svatove. A nakon svatova, dakle, krećemo u akciju. Prvo naći odgovarajućeg izvođača (ili izvođače), pa pripremit na zemlji sve šta treba (bunar, prilazni put, struja), rješit kredit i pričekat neko vrijeme dok kuća bude gotova.

Zasada toliko, i nadam se da će uskoro ovdje biti ćešće novih informacija.
gradimkucu @ 16:10 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, listopad 26, 2008
Pa eto, iako smo mislili da će dovršetkom nacrte sve ovo krenuti malo brže, to se nije ostvarilo, bar ne u toj mjeri (brzini) koju smo mi očekivali. Nacrti su bili predani u ured za graditeljstvo (ili kako se već zove - to sve radi arhitekt) ali su vraćeni. Prvo je potrebno od HEPa ishoditi prethodnu suglasnost, pa tek onda s tim poslati papire u ured. Istovremeno čekamo i da nam arhitekt dovrši troškovnik pa da vidimo koliko ćemo morati gladovati da bi podigli našu vilu .

Ali nismo ni mi samo odmarali ovih dana. Da bi izgradnja uopće bila moguća trebamo iskopati bunar (nema još vodovoda u tom kraju) i napraviti prilazni put da nam kamioni i slična mehanizacija ne bi ostali trajno ukopani u blatu.

Prvo smo krenuli s prikupljanjem ponuda za put. Radi se o nekih 150 m dužine, 3 m širine, obični makadamski put. Nama treba nekih 50ak metara, ali s obzirom da je malo poviše vikendica od roditelja oni bi ga odmah produžili pa da imaju vlastiti prilaz do nje (imaju i sad prilaz ali ne preko svojega). Do sada smo dobili dvije ponude, 60000 i 80000 kn (+ PDV). To nam je ipak previše pa sad grunatmo šta ćemo s tim. Najizglednija je varijanta da ćemo to raditi u vlastitom aranžmanu: unajmit bager (i bageristu) da skinu prvi sloj zemlje, pa unajmit valjak da to malo utaba, pa kupit pijesak/kamenje za nasut put, pa opet valjak... Ipak ispadne jeftinije, ne računajući naš trud oko svega toga. A s obzirom i da nam je nekako zima na vratima, sve je izglednije da će taj posao ipak biti odrađen nagodinu kad malo zatopli.

Druga stvar je bunar. Nismo se do sada nešto pretjerano sekirali oko bunara, s ozbirom da svi oko nas imaju vodu. Nekoć se u selu jednostavno išlo kopat bunar, i gdje god se zakopalo vode je bilo. Al eto da ne bi bilo problema, pozvasmo mi bunardžiju da on nama malo prošeta po imanju i vidi gdje točno ima vode. I naravno da glavna žila prolazi ispod kuće, točno na sredini... S obzirom da nam je na katu, iznad žile, spavaća soba, a i malo smo "na knap" s prostorom da bi nam još i bunar stao baš na tom mjestu, morali smo pomicati poziciju kuće. Hajde, sva sreća da je dužina parcele nekih 100m pa se kuća ima gdje pomaknut . I još jedna dobra stvar, taj smo pomak uspjeli napraviti i na nacrtima (odnosno na geodetskoj podlozi) prije nego li je otišla u ured. S obzirom da se radi o pomaku nekih 10-15m to bi bio problem da su papiri već bili u proceduri, jer bi se morala tražiti izmjena. Ionako već previše čekamo... Eh, da, ako koga zanima, bunardžiji smo platili 400 kn za njegovo prešetavanje s viskom, i isto bi nas toliko došlo kopanje po metru, bez ikakve naše brige. Za njega mnogi kaže da je među najboljima. Kad završimo s tim javimo se s našim iskustvima.

No na kraju smo uspjeli sve srediti i sad eto čekamo papire, razmišljamo o prilaznom putu i dogovaramo se kad ćemo kopati bunar (mislim da će pričekati dok papiri ne budu rješeni, da ga ne bi kopali bezveze... nikad se ne zna).

Ako netko ima kakvog iskustva u gore spomenutim problemima, ili kakav dobar savjet, neka nam se slobodno javi...
gradimkucu @ 20:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Sponzori
Index.hr
Nema zapisa.